Szabadidős nap

A rendezvényt Székesfehérváron, szombaton tartjuk.
Az ország egész területéről várjuk a látogatókat. Amennyiben nagyobb csoportos részvételt terveznek, kérjük jelezzék azt felénk! A részvétel nincs regisztrációhoz kötve, de a hatályos járványügyi előirásokat be kell tartani a rendezvény teljes területén és ideje alatt.

Fő helyszínek

Tervezett program

 • 10.00 Központi megnyitó a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ előtti felálltott színpadon
 • 12.00 -13.30 csörgőlabda: egy lendületes paralimpiai csapatsport bemutató után, a bátor érdeklődők kipróbálhatják.
 • 13.30 – 15.30 MKOSZ kerekesszékes kosárlabda
 • 15.30 – 16.15 MRSZ ülőröplabda
 • 16.15 – 17.00 Dzsudó bemutató
 • 17.00 Központi eseményzáró a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ előtti felálltott színpadon

Egész napos programok

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola bemutatója

Interaktív érzékenyítő programunk során a résztvevők játékos formában, az alábbi állomásokon nyerhetnek bepillantást látássérült embertársaink mindennapjaiba.

 • illat-és tárgyfelismerő játék
 • vakvezető kutyával való közlekedés kipróbálása lefedett szemmel
 • Braille-írás, beszélő számítógép és érintőképernyős telefon kipróbálása

A program részeként pedig lehetőség nyílik még találkozni a jövő vakvezető kutyáival, akik önkéntes kölyöknevelőikkel érkeznek.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola bemutatkozása

Kilátástalan kísérlet

Az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete, illetve az általa működtetett Heves Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház két különleges programmal érkezett Székesfehérvárra. A Kilátástalan kísérlet nem mindennapi, egyedülálló szabadulószoba – teljes sötétségben, ahol az izgalmas szórakozás mellett kicsit közelebb kerülhetünk a látássérültek világához.

Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének bemutatkozása

Eszközbemutató

A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) munkatársai, önkéntesei vakok és gyengénlátók ismertetik a látássérült emberek mindennapi életében felmerülő akadályok leküzdésének megoldására szolgáló speciális eszközöket.

 • Önálló életvitelt, tanulást segítő eszközök, beszélő vérnyomásmérő, vércukor szint mérő, konyhai mérleg, karórák, abacus, stb.
 • Braille írás,- olvasás írógéppel, egyéb eszközökkel Braille ABC, pontozó stb,
 • Korszerű infokommunikációs segédeszközök, szoftverek (képernyőolvasó Jaws for windows, képernyő nagyító Magic programokkal felszerelt Lap- top, mobil telefon Iphone és android )
 • Akadálymentes játékok bemutatása és kipróbálása.
 • Az érdeklődők interaktív beszélgetés során teljesebb képet kaphatnak az életviteli sajátosságainkról, kipróbálhatják a fehérbotos közlekedést is.

LÁRKE bemutatkozása

Tapintás

A Kézzelfogható Alapítvány tapintható kiállításai mindenki számára biztosítják az esélyegyenlőséget:tapintás a fókuszban. Műhelyük termékei először Székesfehérváron.

Kézzelfogható Alapítvány bemutatkozása

Az ARIADNÉ® vakvezető rendszer a látássérültek számára

Az ARIADNÉ vakvezető rendszerben az elektronikus érzékelővel ellátott fehérbot segítségével érzékelni lehet a járófelületen kialakított speciális vezetőcsíkot. A speciális, elektronikus fehérbot a hagyományos pásztázó mozgatása során, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett a felhasználó által egyszerűen beállíthatóan hang és/vagy vibráló jelzést ad, így segíti a felhasználót az önálló tájékozódásban.
Az elektronikus okosbot a hagyományos fehérbottal megegyező méretű és súlyú, a hang és vibráló jelzés a felhasználó által egyszerűen programozható. Az útelágazásokat Y, X, T alakú vonal kialakítás jelzi, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját.

Paraerdő – kültéri csapatépítő

Kültéri játékunk a Paraerdő, vagy ParaCity erdei, amelyet erdei vagy városi környezetben építünk fel. A játék során rövid, 1-3 kilométeres túrát tesznek a résztvevők, s bejárnak egy furcsa világot. Vicces, különleges, barátságos és nagyon titokzatos atmoszféra vesz körül bennünket.

Az erdőben, a játékterepen varázstárgyakat, vakpénzeket szórunk szét, amelyeket a játékos csapatoknak követniük kell és értelmezniük is, hogy felfejtsétek a titokzatos kaland fonalát. A túra útvonala maga is a legizgalmasabb, legérdekesebb helyszíneket követi az adott területen, amelyet varázslatosabbá teszünk, izgalmas eszközeinkkel, tárgyainkkal, a sztorival és animátorainkkal, akik egytől egyik különböző fogyatékossággal érintett, kommunikatív és megnyerő, bájos karakterek. Találkozhatok a siket lánnyal, a vak fiúval, kisemberrel, a dadogós sráccal, s barátaikkal. Kapcsolatba kell lépnetek velük, megoldanotok a kiesett érzékszervre ható feladatot, hogy megtudjátok, merre haladjatok tovább, hogy végül célba érjetek. Közvetlen, spontán, problémamegoldó kommunikációba keveredtek befolyásolás-mentesen.
Az egyes feladatokat úgy alakítjuk ki, hogy a résztvevők minél több gyakorlati élményt szerezzenek a fogyatékosságokról egy vidám játékos és befolyásolásmentes környezetben. Kommunikációba kerülnek vakkal, sikettel, beszédhibás emberrel. Tapasztalatot szereznek a különböző fogyatékosságokkal élő emberekkel való online kommunikációban is és felfokozzuk a munkatársak együttlétének, együttműködésének örömét.

Paraktív Alapítvány

Kerekesszékes akadálypálya: Várunk benneteket különböző ügyességi feladatokkal amit kerekesszékekkel fogtok végrehajtani. Használatukkal bepillantást nyerhetsz a kerekesszékes emberek mindennapjaiba, akik a helyszínen el is mesélnek bármit belőle amire kíváncsi vagy.
Elektromos mopedek és joystickos kerekesszék kipróbálása egy felállított akadálypályán:

A kialakított pályán beülhettek elektromos mopedekbe és joystickos kerekesszékbe. Ügyességi feladatokon keresztül élményként szerezhettek tapasztalatot az ilyen típusú gyógyászati segédeszközök használatáról.

Egyéb egész napos programok

 • Fogyatékossággal élő sportolók részvétele (helyszín: MKOSZ Sportközpont Székesfehérvár):
 • Érzékenyítő programok és kiállítások, foglalkozások (helyszín: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ):
 • Tandem kerékpározás
 • Láthatatlan kiállítás
 • Paraerdő
 •  Csónakázás, és parakenu (outrigger) (fogyatékossággal élőknek és kísérőjüknek ingyenesen)a Vitál Club Sportegyesület jóvoltából.

Sportolási, szabadidős tevékenységek

Sportolási, szabadidős tevékenységek közvetlenül a fő helyszínek mellett: